17.09.2019

Civic Hospital Solothurn

Object: Bürgerspital Solothurn, Schöngrünstrasse 38, 4500 Solothurn
Architecture: Silvia Gmür, Reto Gmür Architekten, Basel
Facade construction: Geilinger AG, Winterthur
Facade planning: PPEngineering GmbH, Basel
Client: Canton of Solothurn, Structural Engineering Office, Solothurn
Year of manufacture: 2019
Pictures: Roland Hof

BWB Finish: Grinding & Brushing, E4
BWB process: Natural tone EV1

#Architecture #Midland #Natural clay 

Ansprechperson Beitrag

Angelo Sardella

Customer Service Manager

angelo.sardella@bwb-group.com

The Bürgerspital Solothurn in the focus of the special issue “Facades 2019” of Architektur + Technik

The colourless anodised glass-metal façade is examined and presented in depth in the 2019 annual issue of Façades in Architektur+Technik. For the Bürgerspital Solothurn 8000 m2 of aluminim sheet were installed.

Architecture + Technology Technical Report

The striking “Brise-Soleil” sunshade sails of the double inner courtyard combine space, light and structure. They were installed suspended from substructures without welded seams for an unobstructed view without direct insights into the hospital interior.

At the Bürgerspital Solothurn, a total of 8,000 m2 of aluminium sheets were installed, which were ground and colorlessly anodised at BWB.

Due to the complex geometry, the sheets were ground directly after cutting, later beveled and then colorlessly anodised.


More architecture references

Discover more articles and references about our current projects and services.

This site is registered on wpml.org as a development site.